Blog

Impact Hub Budapest – a közösségteremtő iroda

Egy közösségi iroda, ami nem csak a nevében közösségi és nem csak azért, mert több vállalkozás, vagy vállalkozó operál egy térben. A Ferenciek tere 2. szám alatt – az első emeleten balra – kőkemény közösségépítés folyik a 600 négyzetméteres irodában. Az Impact Hub Budapest tavasszal nyitotta meg irodahelyiségeit és mi gyakorlatilag egyből befészkeltünk, de előtte, naná, hogy készítettünk az irodába néhány FéR bútordarabot. Az eddigi legmerészebb, egyedi tervezésünk is ide készült, de belógattunk egy kevés fát a közösségi térbe is és természetes menedékként ott vannak asztalaink is azoknak, akik nem szeretik a műanyag érintését karjukon.

Karácsony környékén ezerrel WAMP-oztunk minden hétvégén és az egyik ilyen forgatagban jött oda hozzánk Shayna Prunier, a budapesti Hub egyik alapítója. Odavonzotta standunkhoz a sok fa, a szép formák és néhány hívószó a környezetbarát gyártásunkról és bútorainkról, amiket valamelyik stand up comedy-szerű performanszunk közepette harsogtunk. Bemutatkoztunk, beszélgettünk és kiderült, a Hub-nak szüksége van ránk, nekünk pedig a Hub-ra.

feszek-reszek-blog-impact-hub-budapest-globe-jpgFotó: Tímár Sári és Fuchs Máté / www.feszekreszek.hu / Globe csillár

A hihetetlenül kedves és mosolygós érdeklődőnk elmesélte, hogy az Impact Hub Network egy nemzetközi lánc, ami Londonból indult 11 éve. Mára már több mint 88 városban vannak közösségi irodáik és ez a szám a jövőben csak nőlni fog. Shayna San Fransisco-ból hozta Budapestre az ötletet, ő az ottani irodában dolgozott sokáig. Miután Magyarországra költözött nem kellett sokáig várnia és egymásra találtak Várfi Melindával, aki szintén külföldi Hub-os élmények után szerette volna itthon is elindítani a közösségi irodának ezt a formáját. Ennek már három éve és az ötlet felmerülése óta csatlakozott hozzájuk még négy másik magyar alapító, így végül idén tavasszal hatan valósították meg a nagy elképzelést, amihez nem kevés önkéntes munka és igazi elhivatottság szükségeltetett.

feszek-reszek-blog-impact-hub-budapest-jpgFotó: Tímár Sári és Fuchs Máté / www.feszekreszek.hu

Az Impact Hub nem csak egy iroda, hanem egy olyan kezdeményezés, aminek a közösségépítés van a fókuszában. Egy közösségé, melynek tagjai hasonló értékrendek mentén és hasonló törekvések köré szerveződnek. Ez azt jelenti, hogy az iroda tagjai olyan értékteremtő vállalkozások, amik a fenntarthatóságot helyezik előtérbe tevékenységük során, legyen szó a társadalom fejlődését szolgáló, vagy a környezetvédelmet megcélzó munkákról. Éppen ezért, a bérlőket gyakorlatilag egy kiválasztási folyamat során szűrik a tulajdonosok. Még nem volt rá példa, de adott esetben visszautasításra is sor kerülhet, ha a jelentkező nem illik a közösségbe. Többszáz négyzetméteren vannak ugyanis hosszú távra bérelhető, fix irodahelyiségek. Ezek mindegyike foglalt már, első bérlők egyike volt a TedX, de itt lelt irodára a Crowd Mobile, a Skool, a Klímapolitika, végül pedig a Kürt Akadémia. Csak tagok dolgozhatnak a nagy, közösségi térben is, azaz abban a 120 négyzetméteres helyiségben, ahol szabadúszók, egyéni vállalkozók, egy-két fős vállalkozások is találnak maguknak asztalt, vagy egészen egyszerűen azok, akik nem a fix irodák valamelyikét bérlik. A tagok a világ bármelyik részén besétálhatnak egy Hub-ba és ugyanúgy dolgozhatnak ott, mint hazájukban a Global Passport útlevélnek köszönhetően.

feszek-reszek-blog-impact-hub-budapest-bean-asztal-2-jpgFotó: Tímár Sári és Fuchs Máté / www.feszekreszek.hu / Bean asztal

A bérlők, tagok nem csak egymás mellett dolgoznak, hanem közösen is – adott esetben együtt ötletelnek, vagy  segítik egymás munkáját. Ismerik egymást, kollaborálnak, keresik annak a lehetőségét, hogy hogyan lehet közösen, együtt dolgozni. Az ilyen együttműködések kialakulását és az iroda tagjainak összekovácsolását hivatottak segíteni az olyan programok, mint a májustól induló Members Event, ami minden hónapban egyszer lehetőséget biztosít a tagoknak, hogy jobban megismerjék egymás tevékenységeit.  A legkisebb tagsági csomag 15 euró, amiben havi 8 munkaóra van benne, de 110 euróért már korlátlan hozzáférést és postaszolgálatot is kapunk. Minderről bővebben ide kattintva olvashattok.

feszek-reszek-blog-impact-hub-budapest-globe-2-jpgFotó: Tímár Sári és Fuchs Máté / www.feszekreszek.hu / Globe csillár

Azok a helyiségek, ahol nem fix irodák operálnak, külsős rendezvények, prezentációk, workshopok megtartására is bérelhetőek, de a tagoknak természetesen kedvezménye és előfoglalási lehetősége van. Így akár a coworking teremre is le lehet csapni, ahol 120 fő elfér kényelmesen, mondjuk egy nagyobb előadás során. Igaz, ezt a termet maximum 2-3 alkalommal adják ki egész napra, hiszen a közösségnek ez a munkaterülete, de az este hat után tartandó rendezvények már nagyobb eséllyel pályázhatnak ide. Van egy kisebb, 35 fős workshop terem is, ami már folyamatosan bérelhető, de van még két tárgyaló és egy „Skype szoba” is. Sok tréning, workshop talál magának új otthont mostanában az Impact Hub-ban, ilyen a nemrég elindított öthetes Human Centerd Design kurzus. Az üzemeltetők szeretnének majd egy „kisvállalkozási akadémiát” is indítani, ahol a pénzügy, jogi ismeretek elsajátításán felül, az ügyfélközpontú kommunikáció is „tananyag” lesz. Ebben a programban partnerként jelen lesz majd a MagNet Bank is, akiknek szintén van egy konzultációs pontja az irodában. Folyamatosan szeretnék megszólítani a Startup ökoszisztéma különböző tagjait is programokon keresztül, áprilisban pl. a Startup Safari jelen volt egy workshoppal, de a Creative Mornings is itt tartotta legutóbbi előadását.

feszek-reszek-blog-impact-hub-budapest-bean-asztalok-jpgFotó: Tímár Sári és Fuchs Máté / www.feszekreszek.hu / Bean asztalok

Az Impact Hub Network-nek globális szinten is vannak olyan programjai, amiket itt is be szeretne majd vezetni a budapesti csapat, úgy mint pl. a Social Impact Award, ami a társadalmi hatás díja. Olyan kezdő gondolatokat jutalmaznak vele, melyek valamilyen társadalmi vállalkozást hivatottak életre kelteni. „Honosításra” vár még egy akcelerátor program is, ami abban segít, hogy egy jó gondolatból hogyan lehet felépíteni egy vállalkozást, az Investment Ready program pedig a már elindult vállalkozásokat segíti növekedési pályára állítani. (Utóbbira magyar résztvevő is jelentkezhet.)

feszek-reszek-blog-impact-hub-budapest-bean-asztal-jpgFotó: Tímár Sári és Fuchs Máté / www.feszekreszek.hu / Bean asztal

Nem csak a társadalmi felelősségvállalás kap központi szerepet a Hub-ban. A fenntarthatóság nevében itt fontos a szelektív hulladékgyűjtés, így minden sarkon szelektív kukákba botlik az ember. A falakat bio festék borítja, egy kisebb csapból pedig szűrt ivóvíz csordogál. Igyekeznek a műanyagot csökkenteni a bútorok tekintetében, ezért az irodai székek nagy része újrahasznosított műanyagból készült, de így kerültünk képbe mi is rétegelt nyír bútorainkkal. Hatalmas, fából készült gömb csillárunkat az utcáról is lehet látni, ha a Kossuth Lajos utca és a Ferenciek tere találkozásánál, a templom irányából közelítetek a volt bérpalotához. Az igen népszerű, bab alakú asztalainkból pedig egyből a recepción tetszeleg egy darab, de a közösségi rész két legkényelmesebb pontját is a mi babjaink szolgáltatják. Ugyanitt a plafont is beborítottuk egy hadseregnyi Hashtag lámpával azúrkék és natúr színek váltakozásában, ami egyszerre megnyugtató, izgalmas és szemetgyönyörködtető.

feszek-reszek-blog-impact-hub-budapest-hashtag-lampa-jpg

feszek-reszek-blog-impact-hub-budapest-hashtag-lampa-2-jpgFotó: Tímár Sári és Fuchs Máté / Fészek Részek – Hashtag lámpák

Nagyon jó érzés egy ilyen közösség tagjának lenni, az pedig leírhatatlan boldogság számunkra, hogy bútoraink értő közönségre találtak az irodában. Menjetek el és nézzetek körül ti is, vagy kövessétek az Impact Hub Budapest Facebook oldalát és ne maradjatok le a rendezvényekről!
Ott találkozunk!

Ja és az iroda természetesen kutyabarát 😉