Blog

“Szeretem láttatni az anyagot” Interjú Boldog Anita beton dizájnerrel

Esélyt a betonnak! Nem egy építőipari Kft. szlogenjét harsogjuk, hanem az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar dizájner márka megálmodójának hitvallását. Boldog Anita szereti, ha az anyag tulajdonságai a végtermékben is érvényesülnek, és a Fészek Részek örömére a beton fával való ötvözéséhez is különösen vonzódik. Mi térít el egy porcelántervezőt a beton irányába? Mi kell a léptékváltáshoz? Mik az eddigi eredmények és hogyan tovább? Az AB Concrete Design alapítójával beszélgettünk.

Fészek Részek: Hogy lehet szerelembe esni egy olyan rideg anyaggal, mint a beton?
Boldog Anita: Csak adni kellett neki egy esélyt, a sztereotípiák mögé látni és kideríteni, hogy működünk együtt. Csalódást eddig nem okozott, csak sorozatos meglepetéseket. Ehhez az is kell, hogy ne várjak el tőle olyat, amire nem képes és minden hibáját elfogadjam. Olyan ez, mint egy kapcsolat.

feszek-reszek-blog-ab-concrete-design_woodconcrete-jpgFotó: www.abconcretedesign.com

F.R.: Mit készítettél életedben először betonból?
B.A.: Szerintem ezt még senki nem kérdezte meg. Az egyetem negyedik évében terveztem egy holokauszt emlékművet, a páva utcai emlékközpont elé. Ennek a makettje volt az első betonom. Egy egyszerű befoglaló forma volt, hungarocell lapokból csináltam zsalut, elég alárendelt szerepe volt a betonnak, nem az anyagról szólt a tárgy. A következő félévben voltam betonkurzuson a tanáromnál, Kemény Péternél, ott már elkezdtem felületekkel is játszani és elgondolkodni a használati tárgyaknál való alkalmazáson, valahogy ott indult a történet.

F.R.: Egészen nagyméretű úszó betontól, apró mandzsettagombokig terjed a termék palettád. Minden porcelántervező képes ilyen léptékváltásokra?
B.A.: A porcelánnal nehéz ekkora léptéket váltani, még ipari körülmények között is. A betonnal ez azért lehetséges, mert végtelenül sokféle anyagkeverék létezik. 650 kg-os és pár grammos tárgyakat is létre lehet hozni belőle, de ezek teljesen különböző összetételű anyagok, eredetileg is más felhasználási területre kifejlesztve.

Fotó: www.abconcretedesign.com

F.R.: Apropó porcelán… Nem hiányzik?
B.A.: Hiányzik. Néha azon kapom magam, hogy porcelánnal társított beton dolgokon jár az eszem, de még nem találtam meg azt az irányt, ami tényleg “visszatérésre” késztetne. A betonnal sikerült nagy meglepetéseket okoznom, így szeretném, ha az első, újszerű porcelán tárgyam is hasonló fogadtatást kapna. Lehet, hogy csak évek múlva fog megérni az az ötlet, ami érdemes lesz a megvalósításra.

F.R.: Mitől lesz puha a beton?
B.A.: Szerintem az én betonjaim a hozzáállásom miatt puhák, és azért mert szeretném megmutatni, mennyiféle formát tud ölteni ez a sokak számára ridegnek tartott anyag.

F.R.: Hány színnel dolgozol és mennyiben tudsz igazodni ilyen szempontból a megrendelők igényeihez?
B.A.: Az ékszereknél annak idején rengeteg féle színt kikevertem, ez egy ideig nagyon szórakoztató volt. Annyira azonban mégsem álltak hozzám közel, mert a színektől valahogy elveszti az anyagszerűségét a beton. Egy időben a mécsestartókból is öntöttem színeseket, de tavaly év elején sok változás történt, amikor leadtam a kivitelezési munkákat egy technológusnak. Gyakorlatilag bármilyen színt ki tudunk keverni, de azóta, alapvetően három színnel dolgozunk: fehérrel, középszürkével és antracit szürkével. Az a tapasztalat, hogy a beton tárgyakat általában szürkében képzelik el az emberek. Szeretik látni és tudni, hogy az a bizonyos dolog betonból készült. Persze vannak olyan tervezési munkák, amikor a színekkel való játék többletérték.

Fotó: www.abconcretedesign.com

F.R.: Vannak olyan új ötletek, amelyek megvalósításra várnak és nem titkosak?
B.A.: Rengeteg ötletem van. A legnagyobb szívfájdalmam, hogy nem tudok már az ötlet pillanatában azonnal nekiállni a tesztelésnek. A következő termékek növénytartók lesznek. Ezen kívül, idén elnyertem a Moholy ösztöndíjat, így a közeljövőben az elsőszámú tervezői- és gyártásfejlesztési feladataim ehhez kötődnek, de a pontos témáról még nem nyilatkozhatok.

F.R.: Magyarországon dolgoznak más dizájnerek is betonnal?
B.A.: Igen, de ők nem kifejezetten beton dizájnerek. Gyakran azt látom, hogy nincs anyagközpontúság, többségben olyan tárgyakat látok, amiket bármilyen anyagból meg lehetne valósítani, egyáltalán nem indokolt a beton használata. Sokan csak azért választják, mert most kifejezetten divatos, illetve az elején könnyű vele dolgozni és viszonylag olcsó alapanyag. Mindenesetre jó látni, hogy sokakat inspirál ez az anyag.

F.R.: Úgy hallottuk, hogy már finnországi partnered is van, mesélj egy kicsit erről!
B.A.: Még tavaly ősszel keresett meg minket egy kedves hölgy, aki akkor egy dizájn üzlet nyitásának előkészületeivel foglalkozott. Pár hete nyitott a bolt Helsinkiben, ahová kizárólag magyar tervezők munkáit válogatták össze. Mivel a mi termékeink elég letisztultak és anyagközpontúak, nagyon jól illeszkednek az északias környezetbe. Gyakorlatilag minden jelenleg kapható termékünkből van kint, összesen több, mint kétszáz darab tárgy, és a visszajelzések alapján nagyon jól fogadta őket az ottani közönség. A megnyitó bulin elsőként a Cubo képtartóinkból vásárolt valaki.

Fotó: www.abconcretedesign.com

F.R.: Van példaképed?
B.A.: Példaképem soha nem volt. Vannak olyan emberek körülöttem, akikre valamilyen szempontból felnézek, többnyire mestereim és barátaim, de én valami olyasmit szeretnék elérni, amire nem láttam közvetlen példát. Általában csak elképzelem, hol szeretnék tartani öt-tíz év múlva, és azt veszem példának.

Fotó: www.abconcretedesign.com

F.R.: Hogy kerülnek a mandzsettagombok részben fadobozba? Hogy találtatok egymásra a Fészek Részek tervezőjével?
B.A.: Az anyagtársítások kezdetektől fogva jelen vannak a márkában, a fához különösen vonzódom. Lackóval két éve ismerjük egymást, közös termékfejlesztéssel keresett meg. Először tavaly év végén használtam Fészek Részek anyagokat, a Blub gyertyatartóim kaptak fa tálcákat. Láttam, hogy mennyiféle vastagságban léteznek a rétegelt lemezek és hogy milyen szépen le lehet kezelni a felületet. Ezek után kézenfekvő volt, hogy mandzsettagombok dobozainak fedele és a belső tartó rész is ilyen lemezből lesz. Szerintem gyönyörű együtt a két anyag, és a falemezek közül is sokkal jobban szeretem azokat, amiknél jobban látszanak az erezetek vagy esetleg egy-egy csomó. Szeretem láttatni és felvállalni az anyagokat. Ha fában gondolkodom, már Lackóhoz fordulok, a napokban is valami nagyon titkos és nagyon izgalmas dolgot tervezünk közösen.

abconcretedesign-feszek-reszek-concuff-3-jpgFotó: www.abconcretedesign.com

F.R.: Mi lenne, ha nem beton lenne?
B.A.: Nem is tudom… Valószínű, ha nem jön képbe a beton, maradok a porcelánnál, de biztosan ugyanúgy jelen lennének az anyagtársítások, mint most, mert ezek már középiskolában is érdekeltek.

F.R.: Itthon melyik a legnépszerűbb terméked?
B.A.: Ezt még nem tudtuk igazán leszűrni, minden termék máshogy, máshol népszerű. Hazai viszonteladók szempontjából a mécsestartók és a fülbevalók fogynak legnagyobb darabszámban, viszont online a Cubo képtartóinkból vásároltak eddig legtöbbet. A sajtós visszajelzések alapján mindenképpen az úszó szigetek azok, amik a leginkább figyelemfelkeltőek, ott van jelen leginkább váó-élmény. Az úszó növénytartók közvetlenül tőlünk vásárolhatók meg, és az a tapasztalat, hogy nagyon sok olyan emberhez eljutnak, akik egyébként nem vásárolnának design terméket.

 

Fotó: www.abconcretedesign.com

F.R.: Van kedvenc dizájnered?
B.A.: A délafrikai Laurie Wiid tervezőt mondanám, aki remekül társítja az anyagokat. Minden tárgy jóval nagyobb a valóságban, mint ahogy képeken látszik, ez szerintem a nagyon jól eltalált arányok miatt van.

F.R.: Mit gondolsz, mi az a plusz, amitől egy tárgy nem csak dekoratív, hanem érdekes is lesz?
B.A.: Remélem, hogy az én tárgyaim pont ebbe a kategóriába tartoznak. Szerintem egy jó tárgy mindenképpen tanít valamit a felhasználónak, én az anyagokról szeretnék tanítani. Szeretném megmutatni, hogy a beton először lágy, képlékeny és bármilyen formát képes felvenni, akár olyat is, ami puhának hat. Szeretném megtanítani, hogy ez egy élő és önálló anyag, hogy nincs két egyforma beton tárgy, még ha ugyanabból az öntőformából jönnek is, az egyik teljesen sima felületű lesz, a másikon van három-négy buborék, a harmadikon már tizenöt. Ez egy olyan tényező, amit ha nagyon akarnék, tudnék befolyásolni, de inkább az anyagra bízom ezt a részt, hagyom érvényesülni.

F.R.: Melyik .ab concrete design darabbal bizonyítható könnyedén: a beton egy szeretetreméltó anyag?
B.A.: Szerintem a Blub mécsestartók a legszerethetőbbek, a formájuk a méretük miatt olyan kéz bevenni valóak, a funkcióból fakadóan pedig meghittséget, melegséget sugároznak.

Fotó: www.abconcretedesign.com